sakin ama net ,sevgi dolu ” hayır ”lar
Filed Under (hayal_hisseleri, hayalcianne) by hayalcianne on 25-11-2009

Biz savaş boyalarımızı çıkarıp kalbimizden geçtiği gibi konuşmaya ve yaşamaya devam edeceğiz.
Kalbimizde yeri olan olamayan herkezin bayramını kutlarız .
Sevgiler
Bu yazı kasım09 oyalamakağıdı.com da yayınlanmıştır
Sakin ama net, sevgi dolu ‘hayır’lar.”
Bu hafta katıldığım en güzel ve tek etkinlik oğlumun veli toplantısıydı.
Çok yararlı bilgiler edindim, “Okul Öncesi Dönem Çocuğunun Gelişimi” konulu sunumu “Oktay Aydın” yönetti.
Duygusal olarak güçlü duramayan karakterlerin ilişki tonlarının düşük olduğunu, özgüven duygusunun aslında kişiliğin merkezi olduğunu vurgulayarak başladı.
Sağ ve sol beynin tanımı yapıldıktan sonra işlevi ve işleyişi örneklenerek hep beraber dinleyicileri de sunumun içine katan oldukça neşeli, eğlenceli bir toplantı gerçekleşti. Ben hem eğlendim hem çok keyif aldım.
Özellikle öğrenme performansını artıran unsurları örnekleyen şema çok güzeldi, dahi diye nitelenen insanların genelde beyinlerinin iki tarafını kullanabildiklerini ve karar alma mekanizmalarımızın tamamının duygusal kökenli olduğunu, öğrenmenin haz duygusundan geçtiğini, eğlenerek, keyif alarak öğrenmenin en aktif öğrenme şekli olduğu ile ilgili geniş örneklemeler sundu.Hiç kimsenin kendisini mükemmel anne baba olmak gibi bir kaygıya düşürmemesi gerektiğini, daha çok tutarlı olmanın çocuk yetiştirmede önemli bir anahtar olduğunu vurguladı.Güzel kaynak kitaplar önerdi: “Frederic Vester- Düşünmek, Öğrenmek, Unutmak” bunlardan biri.En belirgin altını çizerek not aldığım konu ise sinir hücrelerinin uyarıcı almaması sonucunda işlevsel niteliğini kaybetmesi oldu. Çünkü: kritik zamanlar olması gereken öğrenmeler gerçekleşmeyince beyin gerçek potansiyelini oluşturamıyor olması gerçeği Beynin kritik dönemlerini anne babalar olarak bilmemizin çocuklarımızın davranışlarını şekillendirirken onları daha çok motive edebilir ve gelişimlerini sağlıklı gerçekleştirmelerini desteklemek açısından çok hayati olduğu gerçeği ile bir daha yüzleştim..Beyinle ilgili kritik dönemler nelerdir diye bakıldığında;
0–1 yaş: ana dil alt yapısı
0–2 yaş: duyular
BU KISIMDA VERİLEN HOŞ ÖRNEKLERDEN BİRİ DE
Öfke kontrolümüzü ses kontrolü ile denetleyebileceğimizi gösterdi.
Kızgınsanız: özgüvenli bir biçimde iki vites aşağıdan konuşun dedi
Çünkü ev ortamında yaşanan çatışmaların etkisiyle beynin kendi kendini buna göre bir alt yapı oluşturarak organize ettiğini ve etki altında kaldığını anlattı. Çocuklukta yaşanılan bütün travmaların kişilerin hayata bakış açılarının ana köklerini oluşturduğunu vurguladı.
Çocuklarınızla polemiğe girmeyin dedi, sakin ama net, sevgi dolu “hayır”lar önerdi uzmanımız.
Rasyonel ilişkiler yerine duygusal ilişkiler kurduğumuzu ve bunun sonucunda vicdanımızla sürekli savaştığımızı anlattı.
Bu duygusal dönemde huzurlu, doygun güvende hisseden çocukların kişiliklerinin ve özgüvenlerinin kalitesinden bahsetti. 1–4 yaş matematiksel, bu dönemde de matematiksel işlemleri, sıralama, sınıflama, ayrıştırma vb. oyunlarında günlük hayatında her zaman kullanma pratiği geliştirebileceğimizi ve bunun katkılarının mutlaka olacağını anlattı. Örnek: hep birlikte yemek masası hazırlığında “hepimize birer tabak getir” gibi, ”biz kaç kişiyiz, sayalım” gibi.
Oyuncaklarını toplarken ayrıştırma, sınıflandırmalar ev yaşantısının içinde kolay yer bulabilecek örneklerden bazılarıydı.Yabancı dil kritik döneminin yaşantının ilk 10 yılını kapsadığını, aynı anda birkaç dil öğrenme, vb. dil ile ilgili geniş anlatıları oldu. 4–10 yaş arasının müzik yeteneğinin olgunlaşıp gelişmesinde hayati olduğu konuşuldu.
Kaliteli müzik alt yapısı vurgulandı.
Ben de beyinle ilgili çok kitap okuduğum için bu konu beni fazlasıyla içine çekti, çok keyifle dinledim. Çocuğumla evde geçirdiğim kaliteli zamanları daha da artırmak gerektiğine karar verdim ve onun kritik öğrenme dönemlerine daha da destek olmak düşüncesi ile bir sürü yeni hayal hissesi bulmam gerekiyor diye heyecana kapıldım.
—”daha çok soru ve sorgulama ortamı”
Açık uçlu sorular yöneltip neden sebep sonuç ilişkilerini kavrayışını güçlendirmek, sıralama sınıflama eşleştirme ayrıştırma vb etkinlikler, hayatın akışı içinde yaparak, yaşayarak, eğlenerek birlikte öğrenmeye devam etmek, öğrendiklerimizi pekiştirmek, daha çok sabır, daha kararlı tutumlar ve uzmanın dediği gibi “Sakin ama net, sevgi dolu ‘hayır’lar.”
Hayal hissesi: kukla sahnesi, yaratıcı kukla yapımı ve anne-baba boyama.
Hayalcianne – 20 Kasım 2009
Start Slide Show with PicLens Lite





Beylikdüzü'nde Anaokulu tavsiyesi.











Aynur’cugum,
Gecmis bayraminizi kutluyorum, sizleri opuyorum. Yazin seni bend eki cebinden aradim, 300 lu bir numara idi, ama ulasamadim, seni goremeden geldim, cok uzuldum. Umarim hjersey yolundadir, ben biraz hastaliklarla ugrasiyorum, daha sonra yazarim. Kendinize cok iyi bakin, cok selmalr…